Rotan Algemeen
Rotan. De buigzame pracht.
Rotan is een slinger- en klimplant die hoofdzakelijk groeit in de oerwouden van de Indische Archipel. Het is een wilde plant die alleen in de jungle voorkomt en niet aangeplant kan worden. Rotan behoort tot de palmachtige plantensoorten en komt voor in diktes van 3 tot 50 millimeter. Rotan is taai maar buigzaam, soepel maar sterk en vooral van een ultieme natuurlijke schoonheid. Eigenschappen die zich bij uitstek lenen voor de vervaardiging van meubelen.
De rotanstengels worden in het oerwoud in handzame lengtes gekapt. Daarna worden ze gebundeld en met bootjes, lastdieren of dragers naar meer bewoonde gebieden gebracht. Daar wordt de buitenbast verwijderd en worden ze gewassen en ontdaan van leden. Nadat de rotanstengels gedroogd zijn, vinden ze hun weg naar ambachtelijke fabriekjes en thuiswerkers in het land van oorsprong.
Geen enkel rotanproduct is gelijk van vorm, kleur en afmeting. Door de seizoensinvloeden, de grilligheid van het materiaal, het tijdrovende handwerk en de cultuur van de makers, ontstaan relatief forse vorm- en kleurverschillen, die nog versterkt worden door het lakken en nabewerken. Kenners waarderen deze verschillen juist als hét teken van echtheid en pure charme van dit nonchalante natuurproduct. Waardeert u deze onvermijdelijke afwijkingen minder, dan kunt u beter kiezen voor kunststof alternatieven, zoals geperst vlechtwerk of loom. Deze machinaal gefabriceerde producten zijn bijzonder regelmatig van kleur en structuur.
Rotan is een zeer milieuvriendelijk product. De meubelen zijn uitzonderlijk sterk en duurzaam en bestaan uit louter natuurlijke componenten. Bovendien worden rotan meubelen volledig met de hand vervaardigd zonder uitstotende industrie en afgewerkt met zeer weinig belastende lakken.
GROTE DIVERSITEIT
Rotan is niet zomaar rotan. Er zijn diverse plantensoorten, grassen en boombladeren die voor rotan meubelen gebruikt worden en ook worden er verschillende delen van de planten gebruikt.
Manou (rotan)
De meestal rotan genoemde soort is manou, een liaanachtige plantensoort die voornamelijk in Azië groeit. De manoustengels zijn hard en zeer buigzaam en kunnen een grote lengte bereiken.
Pitriet
Pitriet komt uit het dikke deel van de rotanstok. Hiervan worden machinaal vlechtenstengels gevlochten van drie tot vier millimeter dik. Pitriet wordt in vele kleuren afgewerkt.
Pulut
Het jongste deel van de rotanstengel noemt men pulut. Het heeft een natuurlijk lichte en glanzende kleur, waarop u ook groeiringen kunt zien. In tegenstelling tot pitriet kan pulut niet gekleurd worden omdat de schil nog om de stengel zit. Pulut is daardoor uitstekend bestand tegen een vochtige omgeving.
De schil (peel, webbing)
Peel of webbing is de schil van de rotanstok. Deze wordt in repen gesneden en gebruikt voor het vlechtwerk, waarna het wordt afgewerkt met een al dan niet glanzende laklaag.
Zeegras
Zeegras is een grassoort van ongeveer 1 meter hoog die dicht bij de zee groeit. De zeer sterke bladeren worden tot touwen getwist voor de weaving. In de loop der tijd vervaagt de groene kleur naar een natuurlijk beige-groen.
Bananablad
Ook de bladeren van de bananenboom worden voor rotan meubelen gebruikt. Ze worden tot touwen gedraaid voor het vlechten. Bananablad heeft een natuurlijke, matbeige kleur.
Abacca
Abacca is een boomsoort waarvan de bladeren lijken op die van de bananenboom. De kleur is daarentegen natuurlijk bruin gemêleerd.
Cane (rotan)
Cane is een bamboe grassoort waarvan de stengels in meerdere delen worden gesplitst en waarvan vervolgens vlechtwerk wordt vervaardigd. Door de splitsing en het vlechten zitten er haartjes aan het cane die scherp aanvoelen.
Loom
Loom is geen natuurlijke rotanplant. Het komt oorspronkelijk uit Engeland en is een speciaal soort papier dat wordt bewerkt en tot koorden getwist. In de verticale koorden wordt tevens een metaaldraad verwerkt. Loom kan in vele kleuren afgewerkt worden.