Natuursteen Onderhoud
OnderhoudsTIPS
• Pas op met cola! Colavlekken zijn zeer moeilijk te verwijderen.
• Roestplekken kunt u voorzichtig verwijderen door met citroensap te deppen en vervolgens na te spoelen en te drogen.
• Gebruik nooit schuurmiddelen.
• Wees voorzichtig met natuursteen. Door stoten kunnen breuken en barsten ontstaan.
• Plaats nooit hete voorwerpen op het meubel.
• Pas op met zuren in schoonmaakmiddelen, voeding en fruit! Steensoorten als marmer, travertin en splijtsteen nemen vocht op en kunnen hier slecht tegen!
• Onbehandeld marmer, leisteen en kwartsiet zijn redelijk krasgevoelig. Pas dus op met scherpe voorwerpen en plak eventueel vilt onder voorwerpen die u op het steen plaatst.
• Plaats nooit hete voorwerpen op het meubel. Alleen graniet is hittebestendig.
Onderhoud van natuursteen
Verzorging van natuursteen is noodzakelijk, maar hoeft niet moeilijk of tijdrovend te zijn. Afhankelijk van de mate van gebruik, adviseren wij het natuursteen zo’n 3 à 4 keer per jaar een onderhoudsbeurt te geven. Dit kan door op het natuursteen regelmatig een laagje siliconenwas aan te brengen met een zachte doek. Bij producten met een messing strip, dient u eerst de strip met koperpoets te behandelen voordat u de meubelwas aanbrengt. Dit is alleen van toepassing als u de messing strip wilt laten glanzen.
Verder raden wij u aan het meubel regelmatig met een vochtige doek af te vegen. Let er op dat de vlekken zo snel mogelijk verwijderd worden, waarna met name fossielsteen goed droog moet worden gemaakt.
Voor het onderhoud van marmer en hardsteen moet onderscheid gemaakt worden tussen marmer met polyesterlak als afwerklaag en marmer zonder afwerklaag. Bij gelakte steensoorten kunnen kleine krasjes vaak weggewerkt worden met een goede autopolitoer was. Ook voorkomt dit, bij regelmatig gebruik, vlekken van water en/of alcohol. Wel altijd eerst op een onopvallende plek testen. Bij onbewerkte steensoorten zoals arduin en leisteen kunt u een dun laagje zuivere bijenwas opbrengen of een goede autopolitoer was.
Let op:
Het politoeren en in de was zetten van steen beïnvloedt vaak de uitstraling en de kleur van de steen.
Messing- en chroomdelen zijn zeer besmettelijk als het gaat om vingerafdrukken. Chroomdelen zullen dan ook af en toe met een speciaal middel behandeld moeten worden. Messingdelen kunnen met een natte doek, zonder schuurmiddel, afgenomen worden.